Penta doviezla z Číny milióny rúšok, tisícky respirátorov a teplomerov, ochranné obleky a štíty

Autor Gabriel Tóth apríl 2020 -
Ilustračné foto Ilustračné foto PBR

Dovedna 64 ton materiálu na boj s koronavírusom za 5 miliónov eur doviezli dve lietadlá zo Šanghaja. Distribuujú ich do lekární Dr. Max, siete nemocníc Svet Zdravia/Pro Care aj iným zariadeniam.

Na prelome marca a apríla doviezla investičná skupina Penta na Slovensko zdravotnícky materiál určený na boj s pandémiou Covid-19 v hodnote viac ako 5 miliónov eur (vrátane dopravy). Ide najmä o ochranné pomôcky ako sú rúška, obleky a respirátory určené primárne pre zdravotníckych pracovníkov.

Privezený materiál je súčasťou investície vo výške 15 miliónov eur, ktorú Penta vynakladá na všetky aktivity súvisiace s pandémiou. V aktuálnej zásielke zdravotníckeho materiálu pre slovenský a český trh bolo:

  • 6 miliónov tvárových rúšok;
  • 20-tisíc respirátorov FFP2;
  • viac ako 8 tisíc bezdotykových teplomerov;
  • ochranné štíty a obleky pre zdravotníckych pracovníkov;
  • 70 paliet vitamínov a potravinových doplnkov.

Zdravotnícky materiál sa v týchto dňoch už dostáva k personálu v nemocniciach a poliklinikách Svet zdravia a ProCare a do lekární Dr.Max.

Materiál bezplatne aj iným zdravotníkom

V spolupráci so zdravotnou poisťovňou Dôvera zabezpečuje Penta tiež bezplatné odovzdanie niekoľko stotisíc kusov ochranných pomôcok ďalším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí nepatria do skupiny Penta.

V uplynulých dňoch takto Dôvera už rozdistribuovala respirátory FFP2 do viacerých nemocníc a zdravotníckych zariadení.

„Našou primárnou snahou je zabezpečiť dostatok ochranných pomôcok pre ľudí, ktorí sa nachádzajú v prvej línii boja s pandémiou, teda pre lekárov, sestry či lekárnikov,“ povedal Eduard Maták, spolumajiteľ Penta Investments.

„Intenzívne pracujeme na tom, aby dodávky medicínskeho materiálu pokračovali a boli sme tak na očakávaný nápor pacientov podľa možností čo najlepšie pripravení,“ informoval.

Na prepravu uvedeného materiálu vypravili dva špeciálne charterové lety zo Šanghaja do Bratislavy. Nákladné lietadlá Boeing 787 prepravili viac ako 64 ton veľmi potrebného zdravotníckeho materiálu dovedna od 7 dodávateľov v Číne. Na bratislavské letisko prileteli 31. marca a 1. apríla 2020 vždy o 17.30 hodine.

Penta venuje na boj s Covid-19 15 miliónov eur

Celkovo investičná skupina Penta vynaloží viac ako 15 miliónov eur na boj s pandémiou. Okrem nákupu špeciálneho zdravotníckeho materiálu, ochranných pomôcok  investuje do technických a medicínskych príprav zdravotníckych zariadení a lekární. Zároveň pripravuje aj ľudské zdroje; nemocniciam Penty sa aktívne hlásia dobrovoľníci a medici, ktorých môžu využiť v čase náporu pacientov.

„Je nespochybniteľné, že celá naša spoločnosť čelí kríze bezprecedentných rozmerov. Naše tímy pracujú dňom i nocou, aby sme dokázali zabezpečiť podľa možností čo najlepšiu pripravenosť našich zdravotníckych zariadení a boli sme tak schopní maximálne pomôcť liečiť a postarať sa o pacientov“, povedal k tomu Jaroslav Haščák, spolumajiteľ skupiny Penta.

Penta je v regióne strednej Európy jeden z najväčších investorov v sektore zdravotníctva. Vo všetkých zdravotníckych zariadeniach Penty pracuje viac ako 30-tisíc zamestnancov a celkovo len nad rámec akvizícii do sektora investovala už stovky miliónov eur.

Na Slovensku postavila Penta Nemocnicu novej generácie v Michalovciach, koncová nemocnica novej generácie je aktuálne vo výstavbe v Bratislave. Prevádzkuje sieť nemocníc Penta Hospitals International, lekárne Dr.Max a patrí jej zdravotná poisťovňa Dôvera.

Dovedna zamestnávajú portfóliové spoločnosti Penty viac ako 44 000 ľudí a v roku 2018 dosiahla hodnota aktív skupiny 10,4 miliardy eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má zastúpenia v Prahe, Bratislave a Varšave. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a realitnom developmente.

Gabriel Tóth, Penta

 

Ďalšie články k téme:

Vylepšená pľúcna ventilácia vyvinutá v Košiciach umožní zachrániť viac chorých na Covid-19

Ako bratislavskí epidemiológovia a medici bojujú s koronavírusom

Tvrdý dopad koronavírusu na biznis: Potrvá to možno pol roka, myslia si svetoví topmanažéri

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo