Slováci budú pre koronavírus podstatne menej míňať na cestovanie, oblečenie a v reštauráciách

Autor Stanislava Púčková máj 2020 -
Slováci budú pre koronavírus podstatne menej míňať na cestovanie, oblečenie a v reštauráciách Pixabay

Skoro polovica ľudí sa obáva zníženia príjmu a až dve tretiny okrešú výdavky na veci, ktoré nie sú nevyhnutné pre každodenný život alebo ich nákup možno odložiť, ukázal prieskum.

Štvrtina Slovákov chce viac sporiť. Koronavírus už dlhé týždne mení naše aktuálne správanie, ale aj budúce plány. Už dnes nakupujeme viac potravín a v dlhších intervaloch, pričom viaceré ďalšie výdavky plánujeme okresať.

Skoro polovica ľudí očakáva, že sa ich súčasná situácia v blízkej budúcnosti dotkne z finančnej stránky. Vyplýva to z aprílového prieskumu, ktorý realizovala agentúra 2muse.

Prieskum „Spotrebiteľský pulz počas pandémie“ prebiehal online opytovaním v priebehu apríla na vzorke 319 respondentov. Ide o ďalšiu časť opakovaného prieskumu vykonávaného za dlhšie obdobie. Opýtaní boli ľudia, z ktorých väčšina je primárne zodpovedná za nákup veľkej časti potravín do domácnosti.

Zníženie spotreby v horizonte 3 mesiacov

Keďže Slovensko je na tom z pohľadu šírenia nákazy v porovnaní s okolitými štátmi dobre, obavy zo samotného koronavírusu sa u ľudí mierne znižujú. Avšak Slováci si uvedomujú ekonomický dosah pandémie, čomu nasvedčuje aj obava približne polovice z nich z možnosti straty alebo zníženia príjmu.

U spotrebiteľov pretrváva nastavenie na obmedzenie spotreby. Pri citovanom druhom meraní (prvé bolo v marci 2020) takmer polovica ľudí plánuje obmedzovať a znížiť svoje nákupy, z toho ženy opäť viac oproti mužom.

Aj v dôsledku obavy z nižších príjmov sa väčšina ľudí plánuje v najbližších troch mesiacoch vo viacerých výdavkoch uskromniť. Najmä pokiaľ ide o návštevu reštaurácií, kaviarní či barov. Takéto výdavky plánuje zredukovať až 72 % opýtaných. 

Šetrenie sa dotkne aj voľnočasových aktivít, ako sú šport, kultúra a cestovanie, na ktoré plánuje minúť menej celkovo 65 % Slovákov. Šesť z desiatich ľudí chcú menej kupovať aj oblečenie, obuv, prípadne elektroniku a takmer polovica zredukuje náklady na nákup nového nábytku či iného vybavenia do domácnosti.

V nasledujúcich 3 mesiacoch plánujete vaše priemerné mesačné výdavky... ?rsz 42129 obrazok5

Vcelku asi 30 % respondentov plánuje čiastočne obmedzovať a odkladať na neskôr väčšie položky. Zhruba pätina opäť deklaruje, že bude nakupovať ako doposiaľ.

Menej časté nákupy potravín

Ak niečo nakupujú Slováci vo väčšom množstve ako inokedy, sú to potraviny. Práve v tejto oblasti museli spotrebitelia čiastočne prispôsobiť svoje nákupné správanie vzniknutej situácii, a to hlavne vzhľadom na frekvenciu a veľkosť nákupov. Do obchodov chodia menej často a nakupujú vo väčšom. 

Traja z piatich ľudí si pritom zaobstarajú potraviny aj do zásoby. Dôvodom nie sú obavy z ich nedostatku, ale fakt, že nechcú chodiť do obchodu tak často. Niektorí v snahe vyhnúť sa fyzickému kontaktu preferujú online nákupy.

Chceme menej míňať a viac sporiť

Kým v úvode pandémie ľudia ešte veľmi nepociťovali, žeby sa ich finančne dotkla z pohľadu platenia účtov a základných nákupov, tak v apríli už takmer dvojnásobok ľudí priznal problémy spôsobené koronavírusom a dve pätiny očakávajú, že sa ich dotkne v budúcnosti.

Zároveň dvaja z piatich ľudí, ktorí dnes majú hypotekárny alebo spotrebný úver, si myslia, že ich schopnosť splácať úvery sa nasledujúce tri mesiace trochu alebo oveľa zhorší. O niečo viac ľudí na Slovensku (46 %) očakáva, že ich schopnosť tvoriť úspory v banke bude trochu alebo oveľa horšia v horizonte 3 mesiacov ako teraz.

Obávate sa straty alebo zníženia vašich príjmov v priebehu tohto roka?

rsz 42746 obrazok6(merania v marci a apríli 2020)

Pritom väčšina ľudí (3 z 5) chce sporiť tak ako doteraz, viac bude sporiť približne 30 % ľudí. „Koronakríza nám ukazuje, aké dôležité je mať vytvorenú finančnú rezervu. Tí, ktorí si peniaze pravidelne odkladali, sú aktuálne vo výhode a dnes je presne ten čas, keď na ne môžu siahnuť,“ komentovala prieskum Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

„Štvrtina ľudí plánuje práve v súvislosti s aktuálnou situáciou svoje doterajšie úspory v budúcnosti dokonca zvýšiť,“ upozornila. Podľa nej, každý by si mal pravidelne odkladať na horšie časy aspoň 10 % mesačného príjmu a ideálna rezerva predstavuje 3- až 6-násobok mesačných výdavkov. Tá potom môže slúžiť na vykrytie nepredvídaných udalostí, straty zamestnania či dočasného výpadku príjmu.

Stanislava Púčková, 2muse

 

Do akej miery vás nový koronavírus znepokojuje?41978 Obrazok1 

Mohlo by vás zaujímať: 

Tvrdý dopad koronavírusu na biznis: Potrvá to možno pol roka, myslia si svetoví topmanažéri  

Slovenský cestovný ruch volá o pomoc

Hotely očakávajú menej ako polovičné ročné tržby

Opatrenia na pomoc podnikateľom – prehľad a vysvetlenie

Prazdroj podporuje reštauračné prevádzky a organizuje pre ne crowdfundingovú pomoc

S postupom vlády voči pandémii je viac či menej spokojná mierna väčšina ľudí

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo