Minerálne a pramenité vody sú dôležitou súčasťou pitného režimu, ich užitočnosť netreba podceňovať

Autor PRServis júl 2020 -
Minerálne a pramenité vody sú dôležitou súčasťou pitného režimu, ich užitočnosť netreba podceňovať Pixabay

Až šesť zo siedmich ľudí sa pre ne rozhodne, pretože sú presvedčení o ich priaznivom vplyve na zdravie i organizmus. Medzi najznámejšie značky u Slovákov sa zaradila voda Budiš.

Pitie minerálnych a pramenitých vôd je u Slovákov obľúbené z viacerých dôvodov. Najvýznamnejším z nich sú pozitívne účinky na zdravie a organizmus, čo je rozhodujúci faktor pre 86 % oslovených. Vyplynulo to z z prieskumu, ktorý pre spoločnosť BUDIŠ, a. s., realizovala agentúra 2muse.

Ich pitie sa hodí ku každej príležitosti pre 84 % opýtaných a rovnaké percento ich berie ako dobrý prostriedok na uhasenie smädu. Pre tri štvrtiny Slovákov sú dôležité ich minerály a rovnako ich pijú tiež preto, že sú čisté a prírodné. Pre vyše polovicu opýtaných sú pramenité a minerálne vody zdrojom energie a šesť z desiatich Slovákov ich pije aj kvôli pretráveniu. 

Pozitívne zdravotné účinky

MUDr. Boris Bajer z Centra Výživy a Tréningu hovorí: „Pramenité a minerálne vody vo všeobecnosti podporujú správne fungovanie nášho organizmu. Každý človek by mal vo svojom pitnom režime zvážiť ich správne množstvo a skladbu podľa zdravotného stavu či aktuálnej potreby.“

Doktor Bajer poukazuje aj na benefity v podobe minerálov, ktoré voda z vodovodu neobsahuje alebo obsahuje iba v malom množstve. „Svojim klientom odporúčam, aby do pitného režimu zaradili aj minerálne a pramenité vody práve kvôli zlepšeniu príjmu minerálov, ktoré naše telo potrebuje každý deň,“ hovorí.

Deťom odporúča dojčenské vody. Tie spĺňajú veľmi prísne hygienické štandardy a obsahujú tiež vhodnú koncentráciu minerálov.

Pitný režim ovplyvňuje celkové fungovanie tela

MUDr. Boris Bajer vysvetľuje, že niektoré minerálne a pramenité vody podporujú správnu funkciu a zloženie kostí, zlepšujú trávenie, pomáhajú znižovať krvný tlak a zlepšujú stav srdcovo-cievneho aparátu. Je potrebné myslieť na to, že každá voda má svoje unikátne zloženie, a teda vlastné, špecifické účinky.

Sú veľmi vhodné pre športovcov, pri fyzickej i psychickej námahe. Odporúčanie konkrétnych vôd je individuálne –  podľa zdravotného stavu človeka i  konkrétnych potrieb jeho pitného režimu.

Upozorňuje, že napríklad pri chudnutí je prijímanie dostatočného množstva tekutín fundamentálnym základom: „Väčšina biochemických procesov v tele prebieha za účasti vody. V štúdiách je dokázaná väčšia kontrola prijatých kalórií pri dostatočnom príjme tekutín. Čo sa týka fyzickej aktivity – správny a dostatočný príjem tekutín ovplyvňuje výkonnosť.“ 

Koľko vody treba piť

Ako ďalej ukázal prieskum, predstava Slovákov o optimálnom dennom objeme pitného režimu je priemerne 2,75 litra na dospelú osobu. Z toho balené vody (pramenitá sýtená, pramenitá nesýtená, minerálna a dojčenská voda) u nich tvoria objem 1,89 litra a voda z vodovodu 0,87 litra.

Na 30 % sa však šplhajú aj nápoje, ktoré do verzie zdraviu prospešných zarátať nemôžeme – džúsy, voda so sirupom, ovocné šťavy, ochutené a sladké nealko nápoje a vody.

U detí rodičia odhadli ideálne množstvo zdravej verzie nealko nápojov na 1,67 litra. Z toho balené vody (pramenitá sýtená, pramenitá nesýtená, minerálna a dojčenská voda) tvoria objem 1,25 litra a voda z vodovodu 0,41 litra. V celkovej dennej skladbe nápojov je však 36 %, ktoré by sme mali eliminovať.

Dodržiavanie pitného režimu

„Existuje viacero, často komplikovaných výpočtov, ktoré uvádzajú rôzne asociácie, resp. štúdie. Institute of Medicine odporúča u priemerného muža cca. 3 litre tekutín denne, u priemernej ženy cca. 2 litre a u detí cca 1,5 litra,“ spresňuje MUDr. Boris Bajer.

„Treba si uvedomiť, že sa tieto odporúčania môžu meniť podľa geografických okolnostíako sú teplo, vlhkosť vzduchu a iné klimatické faktory, fyzickej záťaže – iný príjem bude mať baník a iný programátor – a rôznych iných faktorov, ako je napr. tehotenstvo, kojenie či choroby,“ vysvetľuje lekár.

Pre telo je podľa neho najlepšie vytvoriť si vhodný návyk dodržiavania pitného režimu, náhodný pitný režim je totiž úplne nevhodný. Ale aj správny návyk je potrebné istý čas trénovať. „Po krátkom čase si na to vieme my aj naše telo zvyknúť. Odporučil by som, napríklad aktivovať vo forme budíka interval na každé 2 hodiny a vypiť vtedy menší pohár vody.“

Poznámka: Percentuálne dáta sú z výsledkov prieskumu, ktorý pre spoločnosť BUDIŠ, a. s., realizovala agentúra 2muse na reprezentatívnej vzorke 500 respondentov v čase od 22. 5. do 26. 5. 2020.

PRServis

Budiš mapa 1 

Kvalitné slovenské minerálne vody

Spoločnosť BUDIŠ, a. s., dodáva na trh v Slovenskej republike niekoľko značiek minerálnych vôd zo zdrojov na strednom a východnom Slovensku.

Budiš: u Slovákov najznámejšia. Minerálna voda vyviera pri rovnomennej obci Budiš v okrese Turčianske Teplice. Je to stredne mineralizovaná prírodná minerálna voda. Má osviežujúcu chuť a blahodarné účinky pre celý organizmus.

Priaznivo pôsobí na tráviaci systém, môže podporiť pečeňovo-žlčové funkcie. Pomáha tiež pri chronických zápaloch dýchacích a močových ciest, dokonca aj pri alergických ochoreniach. Nahrádza nedostatok minerálov a vhodne dopĺňa dennú potrebu vápnika.

Športoví lekári charakterizujú Budiš ako prírodný iónový nápoj, ktorý ideálne dopĺňa minerály po športovej záťaži. Využiť ju môžu aj kulinári, pretože dobre dopĺňa chuť rýb, morských plodov, hydiny alebo cestovín.

Fatra: unikát medzi minerálkami. Táto vzácna minerálna voda svojím zložením a zásaditým účinkom vyniká nielen medzi minerálnymi vodami na Slovensku, ale aj v celej Európe.

Pomáha pri tráviacich problémoch, pálení záhy, nadmernej tvorbe žalúdočných kyselín a prekyslení organizmu. Taktiež je vhodná pri nadmernom strese a vyčerpaní alebo konzumácii ťažšieho jedla a alkoholických nápojov. Pôsobí ako prevencia tvorby močových kameňov, pozitívne vplýva na zápalové procesy močových ciest a taktiež zvyšuje účinky inzulínu.

Existujú dva pramene tejto vody: Fatra prírodná a Fatra extra. Prvá je vhodná na každodennú konzumáciu, pretože slúži ako prevencia pred vznikom zažívacích problémov. Fatra extra je trikrát viac mineralizovaná, je kategorizovaná ako liečivá voda a pomáha riešiť už vzniknuté tráviace problémy.

Gemerka s magnéziom a kalciom. Z vody sa do nášho tela vďaka vstrebe až 60 % minerálov na rozdiel od výživových doplnkov (30 %). Gemerka umožňuje tú najprirodzenejšiu cestu ich príjmu. Pre efektívne vstrebávanie magnézia (horčíka) je nevyhnutný zvýšený príjem kalcia (vápnika). V Gemerke je ich pomer optimálny – 1 : 3.

Magnézium zmierňuje príznaky únavy. Utišuje náš nervový systém a uvoľňuje stres, pomáha pri prevencii srdcových chorôb, znižuje krvný tlak, bojuje proti svalovým kŕčom, pomáha v prevencii cukrovky, podporuje činnosť čriev a močového mechúra a pomáha navodiť rovnováhu v organizme.

Vápnik nám pomáha udržať zdravé kosti, kĺby a zuby. Je nenahraditeľný pre zdravú funkciu buniek, svalov a na prenos nervových vzruchov. Znižuje hladinu cholesterolu, podporuje hormonálnu rovnováhu a imunitný systém. Pomáha tiež pri prevencii vysokého krvného tlaku.

Zlatá studňa s výnimočnou čistotou. Jej čistota je na úrovni dojčenských vôd. Pramení v dedinke Jasenovo, ktorú obklopuje panenská príroda Turčianskej kotliny. Pre nízky obsah sodíka a ľahké zloženie je ideálna na každodenné pitie pre celú rodinu a nemusí sa striedať s inými vodami. Svojou neutrálnou chuťou je vhodná ku káve, vínam, či kulinárskym špecialitám. Zlatá studňa sa stala aj oficiálnou vodou Národného salóna vín Slovenskej republiky.

Zlatíčko: ľahké zloženie pre deti. Tiež sa plní zo zdroja v Jasenove a spĺňa najprísnejšie kritériá čistoty. Má prirodzene nízky obsah minerálov, takže nezaťažuje detské obličky, preto je vhodná pre zdravý každodenný pitný režim dieťatka. Navyše, neobsahuje CO2, a tak sa nemusí prevárať, čo je praktický benefit. Až 6-mesačná doba spotreby zaručuje jej čerstvosť.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Pitný režim – súčasť zdravej výživy

Vincentka je ultraminerálka, treba ju piť s rozvahou

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo