Kaufland sa snaží chrániť životné prostredie a k predajniam pridáva ďalšie zberné nádoby na olej

Autor TS júl 2020 -
Kaufland sa snaží chrániť životné prostredie a k predajniam pridáva ďalšie zberné nádoby na olej Pixabay

Dôležitosť separovať použitý kuchynský olej si uvedomujú aj veľké spoločnosti. Kauflandu sa ho mesačne darí recyklovať tony.

Použitý kuchynský olej nepatrí do výlevky ani do bežného komunálneho odpadu. Olej je pre kanalizačný systém škodlivý, pretože ho značne zanáša. Preto je najlepšie olej separovať. Môže tak poslúžiť na ďalšie využitie.

Surovina do palív

Separovaný olej je možné použiť na výrobu bionafty označovanej aj ako MERO. Z jedného kilogramu oleja sa dá vyrobiť približne 0,75 litra MERO paliva.

Takýmto spôsobom je možné z obyčajného kuchynského oleja vytvoriť surovinu, ktorá nájde svoje využitie v doprave, logistike, energetike či iných odvetviach a má menší dopad na životné prostredie.

Viac zberných miest

Spoločnosť Kaufland po druhý raz v tomto roku rozšírila počet predajní, pred ktorými je možné odovzdať použitý kuchynský olej. Kontajnery na zber oleja nájdete celkovo už pred 45 predajňami.

„Od roku 2018 sme zákazníkom vo vybraných predajniach ponúkali možnosť odovzdať použitý kuchynský olej. Májové rozšírenie kontajnerov na zber použitého kuchynského oleja sa teší veľkému záujmu, o čom svedčí to, že sme za jún zaznamenali štvornásobný nárast objemu vyzbieraného oleja,“ uviedla Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Objem predstavoval takmer 6 ton, preto sa spoločnosť koncom júla rozhodla rozšíriť počet predajní so zbernými nádobami o ďalších 13 predajní.

Odteraz je možné využiť aj nové zberné nádoby pri predajniach v Dunajskej Strede, Hlohovci, Komárne, Leviciach, Nitre, Novom Meste nad Váhom, Nových Zámkoch, Pezinku, Piešťanoch, Topoľčanoch, Trenčíne a oboch predajniach v Poprade.

Ochrana životného prostredia

Kaufland je presvedčený, že rozhodujú činy. Pod týmto heslom sa angažuje aj v oblasti ochrany životného prostredia. Verejnosť pravidelne edukuje prostredníctvom rôznych kampaní o dôležitosti jeho ochrany a zodpovednom prístupe k trvalej udržateľnosti.

TS

 

Mohlo by vás zaujímať:

Výrobcovia nealko nápojov chcú chrániť prostredie a podporiť cirkulárnu ekonomiku

Obehové Slovensko: PPP platforma za environmentálne šetrnejšiu ekonomiku

Spoločenská zodpovednosť v Kauflande

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo