Pri Piešťanoch budú asi vyrábať karosérie pre Porsche

Autor SK august 2020 -
Vizualizácia plánovaného závodu Porsche Horná Streda Vizualizácia plánovaného závodu Porsche Horná Streda

Fabrika s 1 200 zamestnancami bude situovaná v katastri Hornej Stredy; v prevádzke má byť asi o šesť rokov.

Centrum automatizácie a robotizácie automobilovej výroby Horná Streda – II. etapa – výroba automobilových karosérií a ich častí. To je názov projektu, ktorý predložila do schvaľovacieho konania spoločnosť Porsche Werkzeugbau s. r. o., Dubnica nad Váhom.

Podľa zámeru má na poli blízko piešťanského letiska vyrásť rozľahlá budova, ktorej súčasťou bude osem výrobných a testovacích hál. Ich celková rozloha bude približne 140 000 metrov štvorcových, ďalších 590 m2 bude mať administratívna časť.

Technologické centrum sa už stavia

Prvá čiastková hala sa už stavia, keďže bola schválená v rámci prvotného menšieho zámeru výstavby „Centra automatizácie a robotizácie automobilovej výroby – I. Etapa“ (Hala 1) a projektu „Porsche Werkzeugbau s. r. o. – technologické centrum“.

Toto centrum bude vyvíjať spojovacie metódy na spájanie dielov karosérií automobilov a zároveň navrhovať a plánovať výrobné linky, testovať kľúčové časti liniek a zabezpečovať montáž a uvedenie liniek do prevádzky.

porsche ampnet photo 20191014 173705

Čo obnáša výroba karosérií

V rámci plánovanej veľkej investície sú navrhnuté technologické pracoviská:

  • Výroba lisovacích nástrojov
  • Lisovanie dielov
  • Brúsne kabíny na úpravu hliníkových dielov
  • Výroba podskupín karosérií
  • Povrchová predúprava hliníkových častí karosérie
  • Linka KTL a voskovania

Vo výrobe podskupín karosérií sa v technologickom procese stretávajú pracoviská automatické a robotizované. Výrobné linky samostatne aj ako celok majú spĺňať zvýšené technologické požiadavky na výrobu častí karosérii pre automobily značky Porsche s dôrazom na zníženie odchýlok, zvýšenie tuhosti, kvality a životnosti karosérie.

Technologický proces

Na výrobe karosérie sa bude podieľať viacero technologických metód a vo výrobnom procese budú zakomponované nasledovné základné technologické pracoviská:

  • automatického polohovania a zvárania
  • zvárania v ochrannej atmosfére
  • MIG/MAG zvárania a plazmového letovania
  • lepenia
  • robotizovaného zvárania laserom
  • klipsovania (háčkovania) dielov podvozok a bočné diely
  • robotizovaného spájania pretláčaním
  • robotizovaného spájania nitovaním
  • automatického navárania čapov (tuckerovanie)
  • montáže dverí a kapôt – nadstavby karosérie
  • konečná mechanická povrchová úprava karosérie
  • dokončovacie ručné montážne pracoviská.

ampnet photo 20181015 156073Takto má vyzerať budúca výroba elektrického Porsche Taycan.

Rozdelenie navrhovanej výroby v karosárni do pracovísk a liniek bude podriadené plánovanému účelu výroby podskupín pre karosérie automobilov značky Porsche.

Jednotlivé zariadenia linky KTL a voskovania slúžia na povrchovú chemickú predúpravu, povrchovú úpravu s farbou na vodnej báze kataforetickým spôsobom nanášania, povrchovú úpravu práškovou farbou, ako aj vypaľovanie jednotlivých komponentov.

Pracovníci na ručných pracoviskách budú vykonávať činnosti ako nakladanie dielov do linky a činnosti spojené s dokončovaním na montážnej dokončovacej linke. Budú tiež montovať dvere a kapoty a vykonávať kontrolu na jednotlivých linkách ako i údržbu zariadení.

Na oddelenom pracovisku sa bude vykonávať v interiéri audit pevnosti – rôzne deštrukčné a nedeštrukčné skúšky karosérií alebo jednotlivých komponentov s cieľom overenia tuhosti, pevnosti a ďalších mechanických vlastností.

Megainvestícia s prínosom pre zamestnanosť

Predpokladané investičné náklady na realizáciu navrhovaného zámeru sú stanovené predbežne na 250 miliónov eur. Začiatok výstavby je naplánovaný na prvý štvrťrok (1Q) 2024, jej ukončenie na 3Q/2026 a začiatok prevádzky na posledný štvrťrok roku 2026.

Pokiaľ ide o zamestnanosť, výhľadovým zámerom pri zvyšovaní kvality a kvantity produktov bude cieľová kapacita závodu 1 200 zamestnancov, ktorí sa budú striedať v trojzmennej prevádzke. Počas výstavby spoločnosť predpokladá nasadenie cca 200 pracovníkov.

SK

(Spracované zo zverejneného zámeru „Centrum automatizácie a robotizácie automobilovej výroby Horná Streda – II. etapa – výroba automobilových karosérií a ich častí“)

 

porsche Horna Streda mapa

Články k téme:

Porsche bude na Slovensku testovať technológie výroby karosérií

Nemecký automobilový priemysel potrebuje dohodu o mobilite budúcnosti

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo