Záujem Slovákov o dovolenkové zájazdy vystrelil vysoko

Autor TS júl 2024 -
Záujem Slovákov o dovolenkové zájazdy vystrelil vysoko Pixabay / Walkers.sk

Kartago tours a Fischer hlásia za minulý rok rekordné tržby, ktoré sa v tomto roku môžu ďalej zvýšiť o 70 – 80 percent. Dobré výsledky mali aj iné veľké cestovky.

Cestovanie zažíva postcvidový boom a odráža sa to aj na finančných výsledkoch subjektov pôsobiacich v cestovnom ruchu. Najväčšia skupina cestovných kancelárií DER Touristk SK, ktorá na slovenskom trhu zastrešuje značky Fischer a Kartago tours, dosiahla v roku 2023 rekordné výsledky.

Podľa auditovanej uzávierky presiahli tržby skupiny na Slovensku za predané zájazdy 108 miliónov eur, čo je medziročný rast o 57 percent. Skupina odviezla na dovolenku vyše 128-tisíc klientov.

„Darilo sa nám celý rok. Letná sezóna bola mimoriadne silná a dopyt prekonal naše očakávania,“ komentoval výsledky riaditeľ DER Touristik SK Marcel Siekel. Oproti roku 2022, keď skončila skupina v strate prevyšujúcej 1,25 milióna EUR, bola sezóna 2023 zároveň výrazne zisková. Zisk pred zdanením EBITDA dosiahol 8,4 milióna EUR.

Tohtoročná sezóna vyzerá ešte lepšie

Dopyt z minulého rekordného roka sa v skupine DER Touristk SK plynulo preniesol aj do tohtoročnej sezóny, ktorá by podľa doterajších čísel mohla byť ešte úspešnejšia.

„Záujem o letné dovolenky sa oproti minulému roku zvýšil o 70 – 80 percent, zájazd si už kúpilo viac ako 100-tisíc klientov. Od jesene navyše rozširujeme náš exotický produkt,“ informoval M. Siekel.

Zájazdy do exotiky sa na výsledku cestovných kancelárií podľa riaditeľa skupiny na Slovensku podpísali mimoriadne pozitívne už v minulom roku. „Za skutočný míľnik považujem to, že sme od jesene začali lietať z Bratislavy veľkokapacitným lietadlom Airbus A350 do Vietnamu, Dominikánskej republiky a na Kubu,“ doplnil.

V popredí je First Moment

Minuloročná aj tohtoročná sezóna sú dôkazom, že ľudia začali po pandémii znovu naplno cestovať. Odložený dopyt v kombinácii s infláciou pomohol znovu naštartovať sektor cestovného ruchu.

Cestovné kancelárie pozorujú aj to, že sa zmenilo nákupné správanie klientov. „Predtým oveľa viac ľudí čakalo na Last Minute. Teraz sa neboja nakupovať dopredu, a to aj vďaka tomu, že sme im vytvorili First Moment podmienky s možnosťou stornovania zájazdu ešte 30 dní pred odletom bez udania dôvodu,“ vysvetlil M. Siekel.

Momentálne si podľa neho až dve tretiny klientov kupujú zájazdy v režime First Moment a len tretina s nákupom vyčkáva až na letné mesiace.

Rástla aj konkurencia

Rast tržieb a sedemciferné zisky v minulom roku vykázali aj ďalšie najväčšie cestovné kancelárie na Slovensku. CK Hydrotour zaknihovala tržby na úrovni 92,8 mil. EUR, čo znamená medziročný rast o 29 percent. Zisk zvýšila o 137 percent na 1,47 mil. EUR.

Cestovná kancelária Satur Travel ukončila rok s tržbami 91,4 mil. EUR, čo bol medziročný rast o 41 percent. Zisk jej medziročne klesol o 58 percent na 1,08 mil. EUR. Ide o údaje z portálu Finstat.

TS / SK

 

Mohlo by vás zaujímať:

Výskumníci z Holandska odporúčajú: neplánujte dovolenku do detailov, nechajte priestor pre nečakané veci

Z Bratislavy sa bude lietať aj na chorvátsky ostrov Brač

Dovolenka pod palmami: Vianoce a časť zimy trávia Slováci radi v tropických destináciách

Oživenie po pandémii mení hodnoty v odvetví voľného času a zábavy

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo