Prečo na vašom hlase záleží?

Autor Lýdia Sirotová apríl 2018 -
Prečo na vašom hlase záleží? Youtube

Účinnosť prejavu je nielen v tom, čo chceme povedať, ale aj v tom, ako to povieme. Na konferencii Happy Company 2018 o tom porozpráva operná speváčka a pedagogička Karin Lukáčová.

Stalo sa vám niekedy, že ste si želali, aby vás bolo viac počuť? Alebo že ste mali povedať niečo, na čom vám záleží, ale hlas sa vám roztriasol či zasekol uprostred vety? Vďaka svojmu hlasu... 

...môžete šíriť svoje myšlienky a inšpirovať

Sila prejavu je nielen v tom, čo chceme povedať, ale aj v tom, ako to povieme. Nevýrazný tón, roztrasený hlas bez energie a farby často odsúdia naše – hoci aj skvelé – myšlienky na neúspech. Majte odvahu spoznať svoj hlas a prejaviť jeho farbu a hĺbku v plnej sile. Dáte tak svojím myšlienkam palivo a šťavu, aby sa šírili ďalej. Inak riskujete, že vás ľudia prehliadnu a vaše myšlienky zostanú nevypočuté. Nebola by to škoda?

...vyjadrujete, kým ste

Hlas je naše poznávacie znamenie. Vyjadrujeme ním svoju osobnosť, energiu, emočné naladenie, aj to, ako veríme sebe či tomu, čo hovoríme. Je kľúčom k našej autenticite, podľa neho nám ľudia podvedome dôverujú alebo nie. Tak, ako sa staráte o dobrý dojem oblečením, nemali by ste zabúdať ani na svoje hlasivky. Prezradia nás totiž oveľa skôr ako samotné slová.

...sa spájate s druhými

Žijeme v dobe, kedy si smskujeme, mailujeme, posielame emodži, gifká, meme cez fb, whatsapp, twitter, instagram... Ale rozprávame sa spolu málo. To, čo cítime, je pre nás často prirodzenejšie vyjadriť takto – :) :( :/ :P ♥ než osobne.

Keď má váš mobil väčšiu emočnú škálu než vy naživo, niekde to škrípe. A potom na to doplácajú naše vzťahy, z ktorých sa vytráca osobný kontakt a skutočné spojenie, nielen to cez wifi.

A k tomu malý tip na záver: Rozprávajme sa spolu viac. Hlas je to, čo robí našu komunikáciu, skutočne ľudskou. Keď budete chcieť nabudúce niečo povedať iba „cez sieť“, dajte si tú námahu, zdvihnite telefón (ideálne aj zadok) a povedzte to osobne. Nech sa ľudia, na ktorých vám záleží, tešia z vašich skutočných emócií, nie len tých predpísaných. Môžete tým veľa zmeniť. Vo vzťahoch aj v živote.

O tom, ako sa aj pomocou svojho hlasu môžete pokúsiť zmeniť svet, sa dozviete viac na konferencii Happy Company 2018, kde jednou z rečníčok bude aj Karin Lukáčová, operná speváčka a pedagogička spevu. Hlas považuje za jeden z najdôležitejších nástrojov sebavyjadrenia človeka; hovorí o tom aj vo videu.

Lýdia Sirotová, Happy Company

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo