Štúdia: Kde najviac využívajú hydroxychlorochín a kto má nárok na pľúcny ventilátor

Autor Niki Franklin apríl 2020 -
Molekula hydroxychlorochínu podľa Wikipedie Molekula hydroxychlorochínu podľa Wikipedie

Spoločnosť Sermo urobila prieskum medzi lekármi v krajinách najviac zasiahnutých pandémiou koronavírusu.

Sermo v globálnom meradle realizuje prieskumy v oblasti zdravotnej starostlivosti. Štúdiu o boji proti chorobe covid-19 uskutočnila s účasťou viac ako 6 200 lekárov z 30 krajín.

Zistené údaje sa týkajú aktuálnych možností liečby a profylaxie, načasovania vrcholu epidémie, etických rozhodnutí, účinnosti reakcií vlády a ďalších oblastí. V ďalšom texte sú predstavené kľúčové poznatky tohto prieskumu, tzv. Sermo barometra.

Liečba a účinnosť

– Tri najbežnejšie predpísané liečby na COVID-19 sú na 56 % analgetiká, 41 % azitromycín a 33 % hydroxychlorochin.

– Hydroxychlorochín bol celkovo vybraný ako najúčinnejšia terapia medzi liekmi na COVID-19 zo zoznamu 15 možností (názor 37 % lekárov liečiacich COVID-19) – a to na 75 % v Španielsku, 53 % v Taliansku, 44 % v Číne, 43 % v Brazílii, 29 % vo Francúzsku, 23 % v USA a 13 % v Spojenom kráľovstve.

– Hydroxychlorochín na liečbu COVID-19 využívajú na 72 % v Španielsku, 49 % v Taliansku, 41 % v Brazílii, 39 % v Mexiku, 28 % vo Francúzsku, 23 % v USA, 17 % v Nemecku, 16% v Kanade, 13 % v Spojenom kráľovstve a 7 % v Japonsku.

– Dva najbežnejšie liečebné režimy pre hydroxychlorochín boli:

  • 400 mg dvakrát denne v prvý deň, 400 mg denne počas piatich dní (38 %);
  • 400 mg dvakrát denne v prvý deň, 200 mg dvakrát denne počas štyroch dní (26 %).

– Mimo USA sa hydroxychlorochín používal rovnako pre diagnostikovaných pacientov s miernymi až ťažkými príznakmi, zatiaľ čo v USA sa najčastejšie používal pre vysoko rizikových diagnostikovaných pacientov.

– Celkovo 19 % lekárov predpísalo alebo videlo profylaktické použitie hydroxychlorochínu u vysokorizikových pacientov a 8 % u nízkorizikových pacientov.

Priemerný čas testovania

– V priemere testy v USA trvajú 4 až 5 dní a v 10 % prípadov je čakanie dlhšie ako 7 dní.

– 14 % amerických lekárov a viac ako 50 % lekárov v celej Európe a Japonsku uvádza výsledky testov do 24 hodín; v Číne 73 % lekárov dostane testy späť do 24 hodín, zatiaľ čo 8 % lekárov dostane testy späť do hodiny.

Kto má prednosť v prípade nedostatku ventilátorov

– Vo všetkých krajinách s výnimkou Číny boli hlavnými kritériami pri rozhodovaní o tom, kto by mal dostať ventilátor najskôr, pacienti s najvyššou pravdepodobnosťou zotavenia (47 %), potom najviac chorí pacienti s najvyšším rizikom úmrtia (21 %), potom záchranári z prvej línie (15 %).

– V Číne boli priority obrátené, pretože ventilátory dostali prednostne najviac chorí s najvyšším rizikom úmrtnosti.

– Záchranári z prvej línie boli najdôležitejší v USA.

– Francúzko, Japonsko a Taliansko uprednostňovali podľa veku.

– Brazília a Rusko uprednostňovali pacientov s vyšším rizikom.

Kedy zrušiť obmedzenia a očakávanie druhej vlny

– V USA 63 % lekárov odporúča obmedzenia zrušiť o šesť alebo viac týždňov a 66 % si myslí, že vrchol je vzdialený minimálne 3 až 4 týždne.

– Druhé globálne prepuknutie očakáva 83 % lekárov celkovo, 90 % amerických lekárov, ale iba 50 % čínskych lekárov.

Za voľný tok korektných informácií

„Lekári by mali mať viac informácií o tom, ako sa vysporiadať s touto pandémiou, a mali by byť schopní rýchlo zdieľať informácie medzi sebou a so svetom,“ povedal Peter Kirk, generálny riaditeľ spoločnosti Sermo, na margo uskutočnenia prieskumu.

„Pre cenzúru médií a lekárskej obce v niektorých krajinách, spolu so skreslenými a zle realizovanými štúdiami sa riešenia pandémie oneskorujú. Pozývame lekárov z celého sveta, aby prispeli k informovaniu tvorcov politík, ich kolegov a verejnosti,“ vyzval šéf Sermo.

Metodológia prieskumu

Výsledky boli vykázané za jednotlivé krajiny s minimálnou veľkosťou vzorky 250. Takáto veľkosť vzorky poskytuje bodové odhady s presnosťou +/- 6 % pri úrovni spoľahlivosti 94 %.

Do štúdie boli zahrnuté: USA, Kanada, Argentína, Brazília, Mexiko, Nemecko, Taliansko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Španielsko, Belgicko, Holandsko, Švédsko, Turecko, Poľsko, Rusko, Fínsko, Írsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Dánsko, Nórsko, Grécko, Taiwan, Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Čína, India a Hongkong. Respondentom nebola poskytnutá žiadna odmena.

Sermo sa zaoberá zberom údajov o zdravotníctve. Je sociálnou platformou pre lekárov vo viac ako 150 krajinách, ktorá im umožňuje anonymne komunikovať o otázkach medicíny, kolektívne konzultovať prípady a zúčastňovať sa na prieskumoch zdravotníckeho trhu. Prostredníctvom platformy Drug Ratings môžu hodnotiť spôsoby liečby.

Niki Franklin, Racepoint Global

 

Ďalšie články k téme:

COVID-19: potenciálne lieky a vakcíny podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv

Ako bratislavskí epidemiológovia a medici bojujú s koronavírusom

Vylepšená pľúcna ventilácia vyvinutá v Košiciach umožní zachrániť viac chorých na Covid-19

VIDEO: Ako Wu-chan uvidel svetlo na konci tunela a začal víťaziť nad koronavírusom

Penta doviezla z Číny milióny rúšok, tisícky respirátorov a teplomerov, ochranné obleky a štíty

Slovenský výrobca injekčných striekačiek predpokladá objednávky na milióny kusov

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo