Američania testujú na zahraničnej základni laserový systém na ničenie dronov

Autor SK apríl 2020 -
Mobilný laserový obranný systém HELWS Mobilný laserový obranný systém HELWS USAF

Na nezverejnených miestach budú testovať dovedna päť obranných systémov vojenského letectva založených na laserových a mikrovlnových technológiách.

Výskumné laboratórium letectva USA (Air Force Research Laboratory – AFRL) vyexpedovalo svoj prvý vysokoenergetický laserový zbraňový systém do zahraničia na 12-mesačné testovanie v poli. Projekt riadi Úrad letectva pre strategické plánovanie a experimentovanie (SDPE) so sídlom na leteckej základni Wright-Paterson blízko Daytonu (Ohio).

„Prijímajúce veliteľstvo využije tento systém ako operačné aktívum proti malým bezpilotným lietajúcim systémom,“ informoval Michael Jirjis, riaditeľ SDPE pre experimentálne systémy obrany základní.

Počas 12-mesačného terénneho testovania letectvo posúdi päť systémov. Terénne skúšky s riadenými energetickými systémami sa v americkom letectve začali v januári 2018 a ich cieľom je významne posunúť obranné možnosti v situáciách bojového ohrozenia.

HELWS, PHASER a THOR na ničenie rojov robotov

Letectvo bude v zahraničnom nasadení hodnotiť vysokoenergetický laser HELWS (High Energy Laser), mikrovlnový systém PHASER (High Power Microwave) – obidva od firmy Raytheon – a systém na likvidáciu dronov AFRL Tactical High Power Operational Responder (THOR).

Laboratórium AFRL sa obzvlášť teší na skúšky ním vyvinutého systému THOR. „THOR mení charakter hry v oblasti riadenej energie,“ uviedla Kelly Hammettová, riaditeľka AFRL pre riadenú energiu.

„Drony čoraz viac prenikajú do vojenstva. Dajú sa použiť ako zbrane, ktoré poškodia naše vojenské základne aj z veľkej vzdialenosti. Zbraňový systém THOR sme postavili ako obranný prostriedok proti týmto typom hrozieb,“ povedala.

200404 F RW250 001 Taktický operačný responder THOR na likvidáciu dronov

Podľa riaditeľky Hammettovej umožňuje elektronika obranného systému THOR veľkou palebnou silou ničiť roje lietajúcich robotov. „Táto schopnosť bude úžasným prínosom pre našich vojakov a obranu krajiny,“ dodala.

Úspešné operačné experimenty

Úrad SDPE predtým úspešne viedol operačné experimenty s laserovými a vysokovýkonnými systémami na jeseň 2018 v raketovom stredisku White Sands v Novom Mexiku a na jeseň 2019 počas manévrov MFIX (Maneuver Fires Integrated Experiment) vo Ft. Parapet v Oklahome.

„Testovanie v zámorí nám umožňuje lepšie chápať riadenú energiu ako kapacitu proti robotom. To nám dáva lepší obraz o vojenskej využiteľnosti, spoľahlivosti a udržateľnosti, požiadavkách na výcvik a implementácii popri existujúcej základnej obrane,“ uviedol Michael Jirjis.

SK

Zdroj: AFRL gives warfighters new weapons system

 

Ďalšie články k téme:

Armáda USA bude využívať bezpilotný obranný systém proti dronom

Slovensko chce kúpiť izraelský radarový systém Železná kupola

Firmy z českého obranného priemyslu chcú viac dodávať na Slovensko

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo