Elektromobily potrebujú špeciálne pneumatiky

Autor Tomáš Stupavský december 2020 -
Pneumatika Continental Conti e.MotionPro Pneumatika Continental Conti e.MotionPro

Medzi kľúčové vlastnosti obutia automobilov, autobusov a nákladných vozidiel s elektrickým pohonom patria nízky valivý odpor a vysoká nosnosť.

Vozidlá s elektrickým a hybridným pohonom sú ťažšie ako automobily s bežnými motormi. Pri rozbiehaní pôsobia na vozovku oveľa väčším krútiacim momentom. Pneumatiky pre elektromobily preto musia vyhovovať špeciálnym požiadavkám. Súčasne hrajú veľkú úlohu v tom, aby tieto autá boli v ideálnom prípade pre cestujúcich sotva počuteľné.

Elektrické a hybridné pohonné systémy sú ťažšie

Okrem vlastností, ktoré sa od pneumatík tradične očakávajú – bezpečnosť na mokrých i suchých vozovkách, presné riadenie, krátka brzdná dráha, odolnosť proti aquaplaningu alebo maximálny kilometrový nájazd, je pre elektromobily obzvlášť dôležitý aj nízky valivý odpor. 

Vyššia hmotnosť vozidiel s elektrickým pohonom je spôsobená batériami, ktoré vážia omnoho viac než plná palivová nádrž auta so spaľovacím motorom.

V prípade hybridov to platí dvojnásobne, pretože sú vybavené nielen spaľovacím motorom, ale aj elektromotorom. V ich útrobách nájdeme ako palivovú nádrž, tak aj výkonné batérie. Táto vyššia hmotnosť sa musí kompenzovať vyššou nosnosťou kostry pneumatík, ktoré vo väčšine prípadov nesú označenie symbolom XL.

„Symbol XL dokladá vyšší index zaťaženia pneumatík," hovorí Andreas Schlenke, inžinier oddelenia vývoja pneumatík v spoločnosti Continental, ktorá tiež vyvíja pneumatiky určené pre vozidlá s elektrickým pohonom. Dodáva, že v súčasnej dobe prebiehajú snahy o štandardizáciu pneumatík, ktoré majú ešte väčšiu nosnosť. Tie by mali byť označené symbolom XL+. 

To však nie sú jediné parametre, na ktoré sa musia zamerať. „Minimalizácia opotrebovania spôsobená vysokým krútiacim momentom pri rozjazde vyžaduje aj zmeny dezénu a zmesi, z ktorej je vyrobený,“ opisuje inžinier.

Nízka hlučnosť a bezpečnosť

Pre veľmi nízky valivý odpor je nutné súčasne upraviť dezén behúňa, použité zmesi, konštrukciu pneumatiky (najmä jej bočnice) a tiež znižovanie celkovej hmotnosti. Všetky tieto opatrenia je nutné starostlivo skoordinovať pre zachovanie maximálnej bezpečnosti pneumatík.

Elektromobily sú v porovnaní s podobným modelom vozidla so spaľovacím motorom výrazne tichšie, a preto je dôležité znížiť hlučnosť pneumatík na minimum. To možno dosiahnuť pridaním špeciálnej penovej vrstvy do pneumatiky. Continental vyvinul na tento účel technológiu ContiSilent.

Pneumatiky s technológiou ContiSilent sa na prvý pohľad ničím nelíšia od bežných modelov. Dezén, dizajn bočnice aj informácie na bočnici sú podobné.

Keďže sa takmer všetky tieto pneumatiky pre elektromobily a hybridné vozidlá dodávajú ako originálne vybavenie, sprevádza povinné a štandardné informácie na bočnici tiež kód OE.

Pneumatika pre elektromobily už v roku 2012

Prvú pneumatiku Continental pre elektrické vozidlá, Conti.eContact, predstavili už v roku 2012. Tento model je v súčasnosti schválený pre použitie na vozidlách Smart EQ Forfour.

Medzi ďalšie modelové rady pneumatík vyvinutých s ohľadom na požiadavky elektromobilov a hybridov patrí EcoContact 6 s veľmi nízkym valivým odporom a bezpečnými jazdnými vlastnosťami, ktorú si obľúbili výrobcovia pre prvú výbavu elektrických a hybridných modelov.

Continental v súčasnosti vyrába zhruba 100 modelov pneumatík vhodných pre elektromobily a hybridy. Portfolio spoločnosti zahŕňa aj model SportContact 5 s vynikajúcimi funkčnými vlastnosťami – ide o energeticky efektívnu pneumatiku pre športovejšie elektromobily, ako je Tesla Model S.

Continental vyrába aj pneumatiky pre nákladné vozidlá a autobusy s elektrickým pohonom – ide napríklad o model Conti Urban HA3 pre mestské elektrobusy.

V roku 2018 predstavila spoločnosť Continental na frankfurtskom autosalóne prototypy pneumatík určených pre elektrické nákladné vozidlá so špeciálne navrhnutým dezénom a bočnicou.

Podľa princípu „vysoký a úzky“ platí, že veľký priemer pneumatík s úzkou kontaktnou plochou prispieva k zníženiu valivého odporu. Napríklad pneumatika 205/65 R 22 má veľmi nízky valivý odpor len vďaka svojmu veľkému priemeru.

Tomáš Stupavský, AMI Communications Slovakia

 

Ďalšie články k téme:

Motoristi v Európe stále preferujú spaľovacie motory, elektromobilom prisudzujú budúcnosť

Lanxess pomáha automobilkám pri rozvoji elektromobility výrobou špeciálnych plastov

Slovenská batériová aliancia vyzvala na rýchlejšie zavádzanie elektromobilov

Elektromobily z hľadiska nákladov na údržbu a zostatkovej hodnoty

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo