Babiš v Brne o spolupráci so Slovenskom: Darí sa nám a funguje to skvele

Autor Andrej Babiš október 2018 -
Babiš v Brne o spolupráci so Slovenskom: Darí sa nám a funguje to skvele Premiéri Babiš a Pellegrini na MSV; vľavo šéf firmy Spinea Norbert Brath

Český premiér Andrej Babiš na strojárskom veľtrhu v Brne otváral slovenskú expozíciu spolu s Petrom Pellegrinim a ministrami hospodárstva oboch krajín. Prinášame text jeho vystúpenia.

Je pre mňa veľkou cťou, že môžeme spoločne otvoriť expozíciu Slovenskej republiky, ako sme sa na tom dohovorili v Košiciach. My sa vlastne stretávame tento rok už po druhýkrát v Brne, v Prahe sme sa stretli raz a 27. októbra prebehnú najväčšie oslavy sto rokov od založenia česko-slovenského štátu, takže sa teším na ďalšiu návštevu. Boli sme spolu vlastne 75 rokov a človek má pocit, že sme sa ani nerozdelili. A ja myslím, že sa nám darí.

Darí sa v Českej republike, darí sa v Slovenskej republike. Máme spoločné problémy – „nejsou lidi“, súťažíme, kto vyrobí viac áut – dúfajme že ich bude niekto stále aj kupovať. Vy máte euro, ste spokojní, my máme korunu, my sme tiež spokojní, takže funguje to. Dnes máme i spoločné stretnutie na úrovni ministrov obrany, premiérov a náčelníkov generálnych štábov, pretože zbrojárska výroba sa našťastie obnovila. V roku 1936 sme boli najväčším výrobcom zbraní na svete a po revolúcii sme to nejako nezvládli – takže som strašne rád, že české a slovenské firmy znovu vyrábajú zbrojnú techniku a dnes sa o tom budeme spoločne rozprávať.

Takže Česká republika má skvelé výsledky a obrazom toho je tento veľtrh. Je tu 1 600 vystavovateľov, 800 z Českej republiky. Sme priemyselná veľmoc, máme jeden z najväčších podielov priemyslu v Európe, najnižšiu nezamestnanosť, máme rast – síce menej percent ako Slováci, ale ja vždy hovorím, že to musíme prepočítať na tú hodnotu; tam sme trošku lepší. Takže všetko funguje. My sme, samozrejme, proexportná krajina a je potrebné, aby sme mysleli na ďalšie trhy, nielen na Európsku úniu. Ale tiež je dôležité, samozrejme, že spoločne vystupujeme v rámci V4 a bojujeme spoločne za naše záujmy. Máme na plno vecí rovnaké názory a ja si myslím, že je to veľmi dobre.

Takže som veľmi optimistický keď ide o budúcnosť našich krajín. Myslím si, že môžeme byť príkladom pre ostatné európske krajiny z hľadiska výšky zadlženia – a najmä Česká republika z hľadiska rozpočtu. Pre novinárov a makroekonómov: dnes ráno sme mali zasa prebytok a aj keď plánujeme mínus 50 miliárd, ja si myslím, že sa dostaneme na vyrovnaný rozpočet koncom roka.

Takže všetko funguje skvele. My potrebujeme hlavne zabezpečiť priemyslu pracovné sily. Potrebujeme reformu vzdelávania, to je skutočne dôležité – aby naše firmy mali kvalitnú pracovnú silu z našich ľudí.

Takže sa teším, že sme tu spolu a naša spolupráca určite bude ešte lepšia a vlastne znova len opakujem, že mám pocit, že sme sa nikdy nerozdelili a funguje to skvele a ďakujem moc.

Zaznamenal a preložil: JF

Foto: MH SR

Prečítajte si k téme:

Babiš, Pellegrini a Žiga na veľtrhu v Brne zdôraznili výnimočné česko-slovenské väzby

Šesťdesiaty Medzinárodný strojársky veľtrh eviduje rekordnú účasť

Obchodný vzťah Slovenska a Česka: obaja sú pre toho druhého exportnou dvojkou

Český štátny tajomník Stašek: Na exportný brand „Československo“ v treťom svete stále reagujú, využime to

 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo