Centrá podnikových služieb žiadajú zmeniť pravidlá; 95 % ich ľudí teraz pracuje z domu

Autor AmCham apríl 2020
Centrá podnikových služieb žiadajú zmeniť pravidlá; 95 % ich ľudí teraz pracuje z domu Pixabay

Na Slovensku predstavujú tretie najsilnejšie hospodárske odvetvie. Biznis centrá žiadajú vládu, aby prispôsobila zákonník práce a ďalšie predpisy ich súčasnej situácii.

AmCham Business Service Center Forum (BSCF) je sektorovou asociáciou združujúcou centrá podnikových služieb (= biznis centrá), ktoré na Slovensku zamestnávajú spolu takmer 33-tisíc zamestnancov. To je 90 % celého odvetvia.

Po automobilovom a elektrotechnickom priemysle ide o tretie najväčšie odvetvie; na Slovensku priamo zamestnáva celkovo viac ako 37-tisíc ľudí. Centrá poskytujú služby s vysokou pridanou hodnotou najmä v oblastiach IT, správy finančných tokov, reportingu, účtovníctva a služieb zákazníkom.

Práca z domu, ktorá je iná

V súčasnej komplikovanej globálnej situácii pracuje viac ako 95 % zamestnancov sektora na Slovensku z domu, pričom na zachovanie denných operácií využívajú moderné technológie.

Flexibilita a adaptabilita je v DNA bizniscentier, avšak aj tak nedokážu plnohodnotne prekonať ekonomické otrasy spôsobené pandémiou ochorenia Covid-19.

Ich prevádzkovatelia preto vládu SR žiadajú o urýchlenú implementáciu predložených opatrení s cieľom znížiť negatívne ekonomické a spoločenské dopady aktuálnej krízy na tento sektor.

Urgentné pracovno-právne opatrenia

Najväčšou hodnotou sektora sú zamestnanci. Centrá potrebujú kvalifikovaných pracovníkov a flexibilitu v zamestnávaní, ktorú môže priniesť len pružnejší a modernejší zákonník práce, ktorý bude postavený na modernej filozofii rešpektujúcej otvorenosť slovenskej ekonomiky. V tomto smere BSCF žiada implementovať tieto opatrenia:

Oddeliť prácu z domu (home office) od domáckej práce a telepráce v Zákonníku práce, zrušiť povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť rovnaké podmienky na výkon práce z domu ako v priestoroch zamestnávateľa a preniesť zodpovednosť za BOZP a PO na zamestnanca;
• Možnosť jednostranného zníženia úväzkov a miezd (bez súhlasu predstaviteľov zamestnancov) zo strany zamestnávateľa v prípade vyhlásenia pandémie Covid-19 za „objektívnu prekážku na strane zamestnávateľa“;
• Uznanie elektronickej komunikácie a elektronických podpisov zmlúv bez nutnosti podpisovať papierové verzie zmlúv (pracovné zmluvy, dodávateľské zmluvy, e-faktúry, atď.);
• Automatické predĺženie existujúcich platných povolení na pobyt a pracovných povolení pre zamestnancov z tretích krajín o 6 mesiacov (resp. maximálne na dobu 60 dní po skončení núdzového stavu v súvislosti s pandémiou Covid-19 podľa vzoru Českej republiky);
• Uľahčiť dochádzanie za prácou na územie SR pre zamestnancov s trvalým pobytom na území iného členského štátu EÚ do vzdialenosti 20 km od slovenských hraníc.

Urgentné opatrenia finančného charakteru

Súbeh OČR a práce z domu v pomere 50:50 počas núdzového stavu v súvislosti s pandémiou Covid-19;
Odloženie platieb odvodov do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní o 3 mesiace pre všetky skupiny zamestnancov (vrátane skrátených úväzkov a tzv. „dohodárov“). V rámci zníženia nárokov na cash-flow, možnosť implementovať splátkový kalendár na odložené odvody. Zároveň zabezpečiť, aby odloženie nemalo vplyv na vyplácanie podpory v nezamestnanosti či prístupu k zdravotnej starostlivosti ak budú odvody zaplatené do 12 mesiacov od skončenia krízy;
• Možnosť odviesť 2 % resp. 3 % z daní elektronicky s odkladom do 30. 6. 2020;
• Zrušenie povinnosti platby preddavkov daní z príjmu zamestnancov a sociálne odvody v krajine trvalého bydliska mimo územia SR (napr. zamestnanec na trvalý pracovný pomer pracujúci z domu v Hainburgu musí rozdeľovať svoju daňovú povinnosť medzi SR a Rakúsko, čo navyšuje administratívne náklady zamestnávateľa).

Dlhodobé systémové opatrenia

• Podpora a zrýchlenie efektívnej elektronickej komunikácie s úradmi práce a cudzineckou políciou (eliminácia osobného kontaktu);
• Úprava Zákona o službách zamestnanosti s cieľom vyššej flexibility pri vydávaní pracovných povolení pre cudzincov z tretích krajín (doplniť bod o automatickom predlžovaní platnosti povolenia).
• Eliminácia žiadostí o vystavenie originálnych dokumentov, ktoré je potrebné zasielať verejným inštitúciám poštou alebo osobným doručením (napr. žiadosti o materskú dovolenku, potvrdenie o PN atď.);
• Systémová podpora mimovládnych organizácií v oblasti vzdelávania, podpory žien v podnikaní a štúdiu, práce s marginalizovanými komunitami;
• Zrušenie superlegalizácie (apostil) potvrdenia o dosiahnutom vzdelaní pre občanov tretích krajín pri predkladaní žiadostí o pobyt a pracovné povolenie.

Prínos centier pre ekonomiku

V roku 2018 predstavovali mzdové výdavky celého sektora vyše 800 mil. €, zamestnanci odviedli na dani z príjmu do štátneho rozpočtu 130 mil. € a celkové odvody spoločností a zamestnancov dosiahli úroveň takmer 400 mil. €.

Od roku 2016 sektor zaznamenáva priemerný medziročný nárast miezd na úrovni 3,6 %, pričom počet zamestnancov v sektore rastie medziročne v priemere o 3,3 %. Aktuálna priemerná mesačná mzda sa pohybuje na úrovni 1830 €).

Rozmach na Slovensku a podmienky udržania stavu

Za päť rokov svojej existencie viedla asociácia BSCF s vládou korektný dialóg a dosiahla:

  • fungujúcu vládnu koncepciu podpory (prijatá vládou SR v r. 2017),
  • register centier podnikových služieb pri Ministerstve hospodárstva SR,
  • skrátené lehoty na cudzineckej polícii,
  • investičné stimuly pre rast centier v regiónoch Slovenska.

Veľké centrá nezapĺňajú len kapacity v Bratislave, ale expandovali ďalej po Slovensku. Okrem Košíc centrá zdieľaných služieb pracujú aj v Nitre, Žiline, Prešove, Komárne, Banskej Bystrici, Nových Zámkoch, Považskej Bystrici a ďalších mestách.

bscf mapa Stav v r. 2018

Na to, aby biznis centrá udržali plnú zamestnanosť a v pokrízovom období vytvárali aj ďalšie pracovné miesta ako jeden z kľúčových pilierov hospodárskeho rastu na Slovensku, potrebujú reagovať na globálne výzvy v odvetví.

Legislatíva v oblasti pracovného práva či odmeňovania zamestnancov na Slovensku musí byť flexibilná a atraktívna pre zotrvanie existujúcich investorov a prípadný príchod ďalších. Najmä flexibilný zákonník práce vnímajú biznis centrá ako nevyhnutnú podmienku udržania zamestnanosti v situácii ekonomických otrasov.

Americká obchodná komora v SR

(AmCham)

 

Mohlo by vás zaujímať: 

Centrá podnikových služieb – nenápadný motor inteligentnej ekonomiky SR

Stredná Európa je eldorádo centier podnikových služieb

Cloudové kontaktné centrá verzus klasické call centrá

Budúcnosť chatbotov: Ušetria firmám miliardy dolárov, eur a človekohodín

Vplyv koronavírusu na firmy z pohľadu zamestnanca – praktické rady a odpovede 

Tvrdý dopad koronavírusu na biznis: Potrvá to možno pol roka, myslia si svetoví topmanažéri

 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo