Rozhodcovský súd SAK pracuje aj počas koronakrízy, využíva videokonferencie

Autor OTS apríl 2020 -
Rozhodcovský súd SAK pracuje aj počas koronakrízy, využíva videokonferencie Pixabay

Ekonomické dosahy krízy budú v mnohých prípadoch viesť k novému nastaveniu vzájomných zmluvných vzťahov.

Obchodní partneri už v súčasnosti riešia, ako nanovo nastaviť svoju spoluprácu, prípadne uzatvoriť dohody o urovnaní, uznaní dlhov či nových splátkových kalendároch. V takýchto prípadoch je dôležité po konzultácii s advokátom vhodne riešiť aj otázku, kto v budúcnosti rozhodne prípadné spory a ako týmto sporom predchádzať.

Rozhodcovské konania môžu byť dobrou alternatívou pri riešení výziev, ktorým v súčasnosti čelia mnohé obchodné spoločnosti a ich advokáti.

Alternatívne, ale efektívne riešenie

Slovenská advokátska komora je zriaďovateľom stáleho Rozhodcovského súdu SAK, ktorého základným poslaním je slúžiť stranám v spravodlivom riešení sporov pri dôslednom rešpektovaní rovnosti strán konania.

Základným poslaním Rozhodcovského súdu (RS) SAK je slúžiť stranám v spravodlivom riešení sporov pri dôslednom rešpektovaní rovnosti strán konania.

RS SAK nie je zaťažený reštančnými vecami či spotrebiteľskými spormi. Takže zatiaľ čo pred všeobecnými súdmi trvajú obchodné spory aj niekoľko rokov, pred RS SAK je dĺžka bežných konaní od podania žaloby po vydanie konečného rozhodnutia v priemere menej ako štyri mesiace.

Rozhodcovský rozsudok RS SAK má zároveň rovnaké účinky ako právoplatný rozsudok štátneho súdu a je exekučným titulom. Aby mohol byť spor rozhodnutý pred týmto súdom, je potrebné, aby zmluvné strany pri koncipovaní kontraktu mysleli aj na uzatvorenie rozhodcovskej doložky.

Funguje aj na diaľku

Činnosť Rozhodcovského súdu SAK navyše nie je priamo ovplyvnená aktuálnymi protiepidemiologickými opatreniami.

Rokovací poriadok tohto súdu totiž umožňuje viesť konania písomnou formou a ústne pojednávanie neznamenajú nevyhnutnosť fyzickej prítomnosti senátu, strán a ich zástupcov. Vďaka výdobytkom modernej technológie je možné ústne pojednávanie zorganizovať aj v podobe videokonferencie.

OTS / LK

 

Mohlo by vás zaujímať:

Koronavírus a biznis: Vplyv situácie na dodávateľsko-odberateľské vzťahy a právny pohľad

Vplyv koronavírusu na firmy z pohľadu zamestnanca – praktické rady a odpovede

Koronaregister: Evidenčno-kontrolný nástroj na adresnejšie kompenzácie škôd a strát

Tvrdý dopad koronavírusu na biznis: Potrvá to možno pol roka, myslia si svetoví topmanažéri

Centrá podnikových služieb žiadajú zmeniť pravidlá; 95 % ich ľudí teraz pracuje z domu

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo