Zo života úspešných firiem: Benefity, motivácia a perspektíva

Autor Petr Schaffartzik január 2019 -
Zo života úspešných firiem: Benefity, motivácia a perspektíva Pixabay

Benefit zdvihne motiváciu len krátkodobo, dobrý manažér však vie ľudí motivovať dlhodobo.

Pomerne pravidelne sa stretávam s najrôznejšími prieskumami, ktoré odrážajú nálady na trhu práce. Napospol sú závery podobné. Atraktívny plat. Benefity. Istota práce. Príjemná pracovná atmosféra a zaujímavá práca. To sú najčastejšie dôvody, ktoré zamestnanci uvádzajú ako odpovede na otázku, prečo neuvažujú o zmene zamestnania. Tieto preferencie nám naznačujú, čo robiť, aby sme o nich neprišli. Stačia nám ale tieto závery na to, aby sme dokázali svojich zamestnancov dostatočne motivovať?

Radosť z benefitov

O IT firmách sa v súčasnosti hovorí ako o lídroch na poli nových trendov v zamestnaní. Či už ide o čo najslobodnejšie vybavenie pracovných priestorov alebo napríklad o benefit vo forme neobmedzenej dovolenky.

Nepochybujem o tom, že ktorýkoľvek z benefitov znamená pre väčšinu zamestnancov prínos. Možno to tak nebude pri benefitoch ako je „Fertility Aid“ v spoločnosti Apple, ktorá ponúka zmrazenie vajíčok ženám. Ale zrejme aj tu záleží na veľkosti firmy a kultúrnych zvyklostiach. Naopak „Whiskey Fridays“ od Dropboxu by sa asi u nás uchytili pomerne rýchlo...

Motivácia, informovanosť, perspektíva

Musím priznať, že ma podobné informácie ovplyvňujú. Stále hľadám cesty, aby som ako manažér v IT firme udržal ľudí vo firme. A udržal je motivovaných. Alebo ešte lepšie, aby som ich motiváciu dokonca zvyšoval. A tiež aby som do firmy priviedol mladých ľudí, v ktorých je naša budúcnosť.

A to, čo vidím okolo seba, ma utvrdzuje v presvedčení, že minimálne rovnako dôležitými aspektmi, akými sú finančné ohodnotenie a benefity, je firemná identita a integrita manažérov. Zamestnanci totiž chcú rozumieť vízii firmy. Nielen ju mať napísanú na recepcii alebo v zasadacích miestnostiach, aby ju videli obchodní partneri.

Zamestnanci chcú otvorenosť a informácie o skutočnom stave dianí vo firme. Práve na tomto základe si totiž vytvárajú názor na vierohodnosť toho, čo firma prostredníctvom svojho manažmentu hlása. A ak zistia, že realita sa od naružovo marketingovo upravených oznámení manažérov líšia, strácajú motiváciu a oveľa viac sa zameriavajú na svoj osobný prospech. A spoznajú to veľmi rýchlo nielen zamestnanci, ale aj potenciálni uchádzači o prácu.

Kvality manažéra

Osobnosť manažéra, predovšetkým charakter, integrita, konzistencia a zodpovednosť, sú najväčšou pridanou hodnotou, ktorá vedie k úspešnejším firmám. Práca manažéra je predovšetkým o práci s ľuďmi. A taká práca je určite oveľa náročnejšia ako rozhodnutie o novom benefite.

Benefit zdvihne motiváciu len krátkodobo, dobrý manažér však vie ľudí motivovať dlhodobo. Benefity k úspešným firmám patria a bez nich by firma asi ťažko dokázala vierohodne obhájiť svoju úspešnosť. Mali by mať však charakter odmeny za odvedenú prácu, nie byť jej základným predpokladom.

Rád prirovnávam zamestnanca k deťom a manažérov k rodičom. Práca je vlastne formou hry a rodičia by mali dať deťom dostatok priestoru a slobody na realizáciu ich nápadov. Musia však tiež vedieť nastaviť hranice toho, čo je dovolené. Je to také jednouché! A pritom práve v tomto veľa manažérov zlyháva.

Petr Schaffartzik

 

Pozn.: Autor je spolumajiteľom a riaditeľom systémovej integrácie vo firme K2 atmitec, s. r. o., Ostrava, ktorá vyrába, predáva a nasadzuje ERP systém K2. Už dvadsať rokov sa tak pozerá úspešným manažérom pod ruky – a vidí ich úspechy aj zbytočné cesty do slepých uličiek.

Článok je prevzatý z blogu na stránke spoločnosti K2 atmitec.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Firmy často zbytočne strácajú prácne získaných a vyškolených zamestnancov

Päť manažérskych tipov od bývalého riaditeľa CIA

Práca je pre Slovákov významnou hodnotou, potvrdil európsky prieskum

Neobmedzená dovolenka sa v brnianskej IT firme osvedčila

Ako zvládnuť expanziu firmy v prostredí s limitovanými ľudskými zdrojmi – príklad QBSW

Ako majú firmy pristupovať k mladým ľuďom?

Líderstvo podľa Artura Gevorkyana

Akí majú byť lídri pre zajtrajší svet biznisu?

Keď pracujú pre vás aj hodnoty vašich ľudí

Podeľte sa, získate viac!

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo