Korona-Kurzarbeit čiže skrátený pracovný čas v Rakúsku

Autor Advantage Austria apríl 2020 -
Korona-Kurzarbeit čiže skrátený pracovný čas v Rakúsku Pixabay / Eddie Mar Delos Angeles

Cieľom modelu prijatého spolkovou vládou je, aby boli podniky po skončení krízy schopné znovu naštartovať svoju aktivitu so zohratými pôvodnými tímami overených zamestnancov.

Pri zmierňovaní hospodárskych dopadov krízy spôsobenej koronavírusom vsádza rakúska spolková vláda spoločne so sociálnymi partnermi veľmi intenzívne na tzv. korona model kurzarbeit (skrátený pracovný čas). Účelom je prechodné zníženie nákladov na prácu v podnikoch a udržanie zamestnanosti.

Ako funguje korona model kurzarbeit

Kurzarbeit je prechodné skrátenie normálneho pracovného času a odmeny za prácu z dôvodu hospodárskych problémov. Zamestnanci pracujú počas tzv. korona-kurzarbeit priemerne minimálne 10 % a najviac 90 % svojho normálneho pracovného času a dostanú za to až 90 % svojej netto odmeny za prácu, ktorú poberali pred zavedením kurzarbeit.

Väčšiu časť nákladov navyše, ktoré vzniknú zamestnávateľovi v porovnaní s odpracovaným pracovným výkonom zaplatí Rakúsky úrad práce (AMS). Upravuje to spolková smernica o výpomoci kurzarbeit (Bundesrichtlinie Kurzarbeitbeihilfe).

Počas kurzarbeit a až do jedného mesiaca obdobia po nej nesmie v zásade zamestnávateľ rozviazať žiaden pracovný pomer. Výnimkou je situácia, keby bola ohrozená ďalšia existencia podniku.

1. Záruka netto odmeny za prácu počas Korona-kurzarbeit

  • Zamestnanci s brutto odmenou za prácu do 1 700 eur dostanú od zamestnávateľa odmenu vo výške 90 % odmeny poberanej pred zavedením kurzarbeit.
  • Pri brutto odmene za prácu medzi 1 700 eur a 2 685 eur to je 85 %.
  • Pri brutto odmene za prácu medzi 2 685 eur a 5 370 eur 80 %
  • Pri učňoch 100 %.

2. Trvanie: 3 mesiace s opciou na 6 mesiacov

Tzv. kurzarbeit-COVID-19 môže byť zatiaľ zavedená až na 3 mesiace (marec, apríl, máj). V prípade potreby je možné jej predĺženie o ďalšie 3 mesiace.

Žiadosť o podporu kurzarbeit je možné podať so spätnou platnosťou od 1. 3. 2020, a to aj v prípade ak vtedy ešte prebiehala práca v plnom vyťažení.

3. Aký pracovný čas platí počas kurzarbeit?

V započítavanom období môže byť pracovný čas skrátený o minimálne 10 % príp. až o maximálne 90 %. Pritom môžu byť dohodnuté dlhšie obdobia s týždenným pracovným časom v trvaní 0 hodín. Kurzarbeit musí byť dosiahnutá len v priemere.

Príklad: Obdobie trvania kurzarbeit 10 týždňov = 1. týždeň 100 % pracovného času (napr. pri začiatku so spätnou platnosťou) + 9 týždňov 0 %.

4. Koľko zaplatí zamestnávateľovi úrad práce?

Rakúsky úrad práce (AMS) zaplatí zamestnávateľom paušálne sadzby za každú pracovnú hodinu, ktorá nebola z dôvodu korona-krízy odpracovaná. Podniky nahlasujú AMS mesačne počet hodín výpadku, potom sa uskutoční platba zo strany AMS.

V paušálnych sadzbách sú zahrnuté pomerné mimoriadne platby, pomerné príspevky do sociálnej poisťovne (vypočítané z príjmu poberaného pre zavedením skráteného pracovného času) a ďalšie na príjem sa vzťahujúce odvody zamestnávateľa. Pri príjme nad 5 370 eur neexistuje žiadna podpora.

Za hodiny, ktoré sa neodpracujú z dôvodu dovolenky/náhradného voľna neprináleží podpora zo strany AMS. Podnikom pomáha pri zisťovaní možnej podpory počas kurzarbeit v súvislosti s COVID-19 špeciálna kalkulačka zverejnená na stránke AMS.

Príklad: So zamestnancom dohodnú skrátenie pracovného času napr. na 50 % pracovného času pred zavedením kurzarbeit. Za to mu musia nezávisle od rozsahu skrátenia pracovného času počas kurzarbeit vyplácať netto odmenu za prácu v určitej výške, napr. 85 % odmeny za prácu pred zavedením skráteného pracovného času.

Zamestnanec teda dostáva vyššiu netto odmenu za prácu (napr. 85 %) ako by v prípade skrátenia pracovného času (napr. na 50 %) mal dostávať. Pri príjmoch až do výšky najvyššieho vymeriavacieho základu oprávneného na podporu (5.370 Eur) uhradí Rakúsky úrad práce zamestnávateľovi väčšinu nákladov navyše, ktoré vzniknú v porovnaní so skutočným pracovným časom, nie však za časť príjmu, ktorý presahuje túto hranicu.

Príspevky na sociálne poistenie od prvého mesiaca

Príspevky na sociálne poistenie musia byť odvádzané z príjmu vo výške pred zavedením kurzarbeit. AMS uhradí zamestnávateľovi príspevky zamestnávateľa od 1. mesiaca keď bola zavedená kurzarbeit.

Náklady navyše počas kurzarbeit vznikajú v prípade dovolenky, práceneschopnosti a mimoriadnych platbách. Aj tu je tak ako doposiaľ potrebné vyplácať odmenu za prácu vo výške ako pred zavedením kurzarbeit.

Pomerné mimoriadne platby budú spolupokryté podporou počas kurzarbeit vyplácanej AMS v prospech zamestnávateľa.

5. V prípade ktorých podnikov je možná kurzarbeit?

Všetky podniky, ktoré sa z dôvodu prijatých opatrení proti koronavírusu prechodne dostali do ekonomických problémov, môžu nezávisle od veľkosti podniku a odvetvia požiadať o kurzarbeit. Platí to aj v prípade podnikov, ktoré majú medzi činnosťami zapísanú živnosť na prenájom pracovnej sily.

Vyňaté z podpory sú nesolventné podniky, ktoré sa nachádzajú v konkurznom konaní alebo vyhlásili ozdravný proces.

Kurzarbeit nemusí byť dohodnutá pre celý podnik. Môže byť dohodnutá len pre určité časti podniku, určité skupiny zamestnancov alebo jednotlivých zamestnancov. Pre viaceré osoby alebo skupiny osôb môže byť dohodnutý rôzny priemerný rozsah pracovného úväzku.

6. U ktorých zamestnancov je možné uplatniť kurzarbeit?

Kurzarbeit je možná pre všetky zamestnankyne a zamestnancov a to nezávisle od štátnej príslušnosti a rozsahu pracovného úväzku.

Aj osoby na čiastočný úväzok, učni a konatelia môžu pracovať na kurzarbeit. Kurzarbeit nie je možná u dohodárov a živnostníkov.

7. Musí sa vyčerpať dovolenka a nadčasy?

Stará dovolenka a nadčasy musia byť pred alebo počas kurzarbeit podľa možnosti vyčerpané.  Podniky sa musia seriózne usilovať o vyčerpanie troch týždňov z aktuálnej dovolenky svojich zamestnancov. Vyčerpanie dovolenky však nie je nevyhnutnou podmienkou pre využitie kurzarbeit.  

8. Ako môže zamestnávateľ rozbehnúť kurzarbeit?

Prvý krok: Uzavrieť a vyplniť dohodu so sociálnymi partnermi. Podniky so zamestnaneckou radou: zamestnávateľom a zástupcom zamestnancov podpísaná podniková dohoda sociálnych partnerov (Sozialpartner–Betriebsvereinbarung). Podniky bez zamestnaneckej rady: zamestnávateľom a všetkými postihnutými zamestnankyňami a zamestnancami podpísaná Samostatná dohoda sociálnych partnerov (Sozialpartner–Einzelvereinbarung).

Druhý krok: vyplniť Žiadosť Rakúskeho úradu práce Korona (AMS-Antragsformular Corona). K žiadosti je potrebné priložiť aj zdôvodnenie ekonomických problémov.

Advantage Austria

 

Mohlo by vás zaujímať:

Koronaregister: Evidenčno-kontrolný nástroj na adresnejšie kompenzácie škôd a strát

Centrá podnikových služieb žiadajú zmeniť pravidlá; 95 % ich ľudí teraz pracuje z domu

Tvrdý dopad koronavírusu na biznis: Potrvá to možno pol roka, myslia si svetoví topmanažéri

Vplyv koronavírusu na firmy z pohľadu zamestnanca – praktické rady a odpovede

Slovenský cestovný ruch volá o pomoc

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo