Lidl vytvoril modelovú spoluprácu s pestovateľskou skupinou Zeleninárska

Autor TS jún 2020 -

Podmienkou úspechu je spoľahlivosť z oboch strán; stabilita vzťahu umožnila pestovateľskému družstvu investovať a vytvoriť nové pracovné miesta.

V obchodnom roku 2019 (skončil sa vo februári 2020) nakúpil Lidl od slovenských dodávateľov tovar za viac ako 321,5 milióna eur. Reťazec realizuje viacero projektov na podporu slovenských dodávateľov a zaraďuje ich produkty na pulty svojich 143 predajní v SR.

Príkladom je spolupráca s družstvom Zeleninárska. Za približne rok a pol dodala Zeleninárska na pulty predajní Lidl viac ako 33 500 ton zemiakov a zeleniny. Spolupráca sa začala písať pred Vianocami v roku 2018.

Vázva a perspektívy pre dodávateľa

„Museli sme si položiť otázku, či budeme schopní dodávať postačujúce objemy. Bola to pre nás veľká výzva, no rozhodli sme sa urobiť všetko preto, aby sme to zvládli,“ povedal Juraj Mačaj, predseda predstavenstva Zeleninárskej.

„Najprv sme začali s dodávkou zemiakov a cibule. Minulý rok sme ju rozšírili o cesnak a tento rok sme začali aj  s koreňovou zeleninou. Spolupráca s Lidlom je férová, preto by sme mali záujem rozšíriť ju aj na iné krajiny,“ konštatoval.

pUdmp1D Mačaj Juraj Mačaj

Lidl totiž okrem nákupu tovarov pre slovenský trh umožňuje domácim firmám aj export do zahraničia. Ročne takto slovenské spoločnosti vyvezú na pulty zahraničných Lidlov výrobky v hodnote desiatok miliónov eur.

„Uvedomujeme si, že môžeme uspieť len vďaka neustálemu zlepšovaniu našich služieb. Náš zisk preto investujeme do infraštruktúry. Musíme budovať produkčnú schopnosť, aby sme aj pre sieť predajní, akou je Lidl, boli zaujímaví,“ dodal J. Mačaj.

Rozšírenie kapacít

„Zároveň nás teší, že s novými investíciami a rozširovaním výrobných kapacít môžeme ponúknuť prácu viacerým ľuďom. Sprevádzkovaním novej baliarne a skladu sme prijali ďalších 100 zamestnancov. A to všetko bolo možné vďaka spolupráci s Lidlom,“ zhodnotil Juraj Mačaj doterajší obchodný vzťah s diskontným reťazcom.

Družstvo aktuálne zamestnáva 500 ľudí, vďaka Lidlu narástol ich počet o štvrtinu. V roku 2019 vyprodukovala Zeleninárska na vlastných poliach 94 000 ton zemiakov a zeleniny a do predajní Lidla dodala bezmála 20 000 ton tovaru.

Spolupráca Zeleninárska – Lidl má rastúci trend a hoci najsilnejšia je stále v oblasti zemiakov a cibule, diskont odoberá aj významné objemy mrkvy či cesnaku. „Lidl vnímame ako stabilného a predvídateľného partnera, rokovania sú konštruktívne a vždy je priestor na spoločnú debatu,“ zdôraznil šéf pestovateľského družstva.

„V rámci Slovenska sme priekopníci. Postavili sme aj nový sklad; veľké objemy dopestovanej zeleniny si tak môžu zachovať svoju čerstvosť,“ komentoval to J. Mačaj. Spomínaná nová baliareň vybudovaná investíciou za 16 miliónov eur využíva technológie, ktoré spĺňajú medzinárodné štandardy. Dokončili ju v tomto roku.

Čerstvosť a rýchlosť dodávok

Čerstvosť patrí spolu s kvalitou a výhodnou cenou medzi základné piliere obchodnej politiky Lidla. Profitujú z toho aj slovenskí zákazníci. Od objednávky po doručenie zeleniny do logistických centier Lidla totiž neuplynie viac ako dvadsaťštyri hodín. Z logistických centier tovar vzápätí putuje do predajní a zákazník si tak môže kúpiť denne čerstvý sortiment.

Zárukou kvality je medzinárodný certifikát GlobalG.A.P., ktorým disponuje Zeleninárska, podobne ako aj ďalší dodávatelia Lidla.

Lidl nakupuje od slovenských firiem

V uplynulom obchodnom roku 2019-2020 putovala od Lidla slovenským dodávateľom za ich tovar na účty spomínaná celková suma vyše 321 500 000 €. V porovnaní s predchádzajúcim rokom išlo o viac ako trinásťpercentný nárast, teda o takmer 40 miliónov € viac.

Diskontný reťazec realizuje viacero projektov určených na podporu slovenských dodávateľov. Týkajú sa všetkých jeho 143 predajní na Slovensku, čím sa odlišujú od iných podobných iniciatív.

Lidl rozšíril svoju ponuku o tematický týždeň „Vyrobené na Slovensku“, mnoho slovenských výrobkov je súčasťou obľúbeného „Retro týždňa“, v každom letáku ponúka zákazníkom „5 cenových hitov zo Slovenska“ a každý mesiac je iný slovenský výrobok „za skvelú cenu“ súčasťou kampane „Slovenský rok s Kuchyňou Lidla“. Obchodný reťazec taktiež oslovil slovenských dodávateľov výzvou „Dajte o sebe vedieť“

Reťazec má nastavenú pozitívnu diskrimináciu slovenských dodávateľov. Pokiaľ dostane na stôl viacero ponúk, ktoré sa líšia len krajinou pôvodu, vyberie si Lidl tú od domácej spoločnosti. Z celkového pohľadu zaviezli dodávatelia zo Slovenska tretinu všetkého potravinového tovaru pre Lidl.  Na druhej priečke sa umiestnili české s 22 %.

O skupine Zeleninárska

Vznikla v roku 2004 a aktuálne združuje trinásť pestovateľov. Dovedna obrábajú 12 000 hektárov pôdy, na ktorej dopestujú 100 000 ton zemiakov a zeleniny ročne. Zeleninárska zabezpečuje až tretinu slovenskej produkcie týchto komodít. Zemiaky a cibuľu exportuje aj do Česka, Maďarska, Rakúska, Švédska či Poľska.

Začínali najmä s pestovaním zemiakov a cibule, postupne rozšírili sortiment na koreňovú a ostatnú zeleninu. Zeleninárska pôsobí na regionálnej úrovni na západnom Slovensku; jej polia sa rozprestierajú od Trnavy po Sládkovičovo, cez Bernolákovo a Šamorín. Pod rovnakým názvom pôsobí aj baliareň, ktorá je zameraná na balenie a uskladňovanie dopestovaného sortimentu.

TS / SK

Obrázky: Zeleninárska, SPPK

 

Mohlo by vás zaujímať:

Obchodné reťazce slovenských dodávateľov potrebujú, tvrdí Kaufland

Akí zdatní exportéri sú slovenskí poľnohospodári a kam vyvážajú svoje produkty?

Slovenský export ide aj cez Lidl: výrobcovia zaň inkasovali 37,5 milióna

Štát vybavil 166 malým výrobcom potravín prístup do regálov v reťazcoch

Kríza typu koronavírus robí relevantnou tému potravinovej sebestačnosti, upozorňuje SPPK

Ktoré sú neprimerané podmienky v obchode s potravinami podľa ministerstva pôdohospodárstva

Diskonty a supermarkety v našich nákupných zvyklostiach rastú na význame

Graf: Aké sú príjmy slovenských poľnohospodárov v porovnaní s inými?

Aj menší regionálni dodávatelia môžu vďaka Kauflandu rásť

Ako a s kým nakupujú Slováci potraviny

Nákupný patriotizmus na Slovensku

Dovážame priveľa potravín?

Zdravé „bio“ potraviny nájdeme aj v bežnom supermarkete

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo