Na čo nezabudnúť pri zvyšovaní imunity

Autor OTS september 2020 -
Na čo nezabudnúť pri zvyšovaní imunity Pixabay / Engin Akyurt

Nadmerná psychická záťaž a stres patria medzi najväčšie hrozby pre imunitu. Obranou je posilnenie organizmu vitamínmi a minerálmi, napríklad z vhodnej prírodnej vody.

Imunita je štít, ktorým sa telo bráni pred rôznymi nechcenými útočníkmi. Má tri obranné línie, ktorými sú prirodzená bariéra, vrodená a špecifická imunita. Má ju nielen človek, ale aj živočíchy a dokonca aj rastliny. Imunitný systém spolupracuje so všetkými ďalšími telesnými sústavami, predovšetkým s nervovou a hormonálnou.

Príjem vitamínov a minerálov

Dobré fungovanie imunity je podmienené našou výživou. Väčšinou si strážime príjem vitamínov, avšak často zabúdame na dostatok minerálnych látok, ktoré je nutné pre imunitu pravidelne zabezpečiť a organizmus si ich nevie sám vytvoriť.

Patrí medzi ne aj magnézium (horčík) a kalcium (vápnik). Oba tvoria základ pre imunitu, pre fyzickú i mentálnu rovnováhu. Zbavujú nás bolesti hlavy, stavov podráždenia, úzkosti a poststresového napätia. Denne by sme mali prijať 400 mg magnézia a až 1 200 mg kalcia.

„Prijaté magnézium, bohužiaľ, ešte neznamená vstrebané. Pre jeho efektívne vstrebanie je potrebné dostať vápnik do ideálneho pomeru tri diely vápnika k jednému dielu magnézia,“ vysvetlil prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., prednosta Ústavu klinickej imunológie a alergológie Fakultnej nemocnice v Hradci Králové.

Ak sa pomer naruší, telo vstrebe týchto minerálov znateľne menej.

Mg Ca

Dopĺňanie chýbajúcich látok

Aby sme dosiahli potrebné denné hodnoty magnézia a kalcia, potrebujeme ich cielene dopĺňať. Problém je v tom, že v našom jedálničku sa v dostatočnej miere nevyskytujú potraviny bohaté na magnézium, a zároveň aj to, že jeho obsah vďaka zrýchlenej produkcii potravín neustále klesá.

Môžeme zvoliť doplnky stravy, ale v nich z prítomného horčíka zužitkujeme len približne 30 %. Najvhodnejším riešením sa javí príjem z minerálnej vody, z ktorej sa vstrebe až 60 % minerálov do tela. Preto je pri nákupe minerálnej vody užitočné pozrieť sa na pomer týchto minerálov na etikete.

Ideálny stav 3:1 spĺňa napríklad voda Gemerka, ktorá pochádza z ekologicky čistého rozhrania niekoľkých národných parkov v Slovenskom krase. Táto voda zaistí najefektívnejšie vstrebanie týchto dvoch minerálov do organizmu a obsahuje navyše hydrogén-uhličitany, ktoré znižujú prekyslenie žalúdka a zlepšujú metabolizmus.

OTS

 

Mohlo by vás zaujímať:

5 tipov pre lepšiu imunitu

Minerálne a pramenité vody sú dôležitou súčasťou pitného režimu, ich užitočnosť netreba podceňovať

Letné pravidlá pitného režimu

Čížska liečivá voda

Vincentka je ultraminerálka, treba ju piť s rozvahou

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo