Igor Rattaj z TMR: Našich 2 500 zamestnancov môže sadiť stromy, ak to podporí vláda

Autor Marián Galajda apríl 2020 -
Zjazdovka v Jasnej pred začiatkom sezóny Zjazdovka v Jasnej pred začiatkom sezóny TMR

Hlavný akcionár veľkého prevádzkovateľa zimných stredísk, ktoré sú pre pandémiu zatvorené, by chcel zachovať pracovné miesta pre budúce sezóny. Za vládnu pomoc ponúka neobvyklú protihodnotu (VIDEO).

Spoločnosť Tatry mountain resorts, a. s. (TMR) musela pre opatrenia proti COVID-19 zavrieť všetky svoje strediská a nemá tržby. Hlavný akcionár firmy Igor Rattaj upozornil, že väčšina z takmer 2 500 pracovných miest  v TMR je ohrozená; firma totiž zatiaľ nemôže využiť ani schválenú vládnu podporu.

Rattaj preto prišiel s návrhom poskytnúť zamestnancov TMR, ktorí by pod dozorom odborných lesníckych organizácií a pri dodržaní všetkých karanténnych a bezpečnostných opatrení mohli pomôcť s výsadbou tisícok stromčekov.

Lepšie ako na úrad práce

„Je to nápad možno aj trochu bláznivý, ale čo je v dnešnej dobe normálne? V TMR si myslíme, že takýto projekt, kde my dáme ľudí, odborníci odborný dozor a vláda pomôže s dotáciami na výplaty, je lepší ako nič,“ povedal Igor Rattaj v zverejnenom videu.

„Určite je to lepšie riešenie, ako poslať ľudí na úrady práce.” Spolumajiteľ TMR konštatoval, že mesačné mzdové náklady spoločnosti TMR sú asi 2 milióny eur. To je podľa jeho slov zatiaľ prekážka aj pre čerpanie doteraz (k 7. 4. 2020) schválených vládnych opatrení na podporu zamestnanosti.

rsz rattaj Igor Rattaj

Veľký zamestnávateľ s cennými ľudskými zdrojmi

„TMR je najväčší zamestnávateľ na Liptove a vo Vysokých a Nízkych Tatrách a pre mnohých ľudí a firmy v týchto regiónoch je silnou oporou,“ pripomenul I. Rattaj.

„Preto žiadame, presnejšie, prosíme vládu, aby riešila aj situáciu takých veľkých firiem, ako sme my. A prichádzame aj s nápadom, ako by to mohlo fungovať,“ uviedol ďalej s tým, že skúsení zamestnanci sú pre TMR obrovskou hodnotou, ktorú nechce stratiť.

TMR podľa Igora Rattaja verí, že minimálne časť tohtoročnej letnej sezóny a budúca zimná sezóna už pôjde znova naplno. „Aj preto nechceme stratiť našich ľudí, aj preto navrhujeme možno netradičné, ale realizovateľné opatrenia, ktoré navyše  pomôžu aj prírode,” uzavrel.

TMR v regionálnych a ekonomických súvislostiach

Tatry mountain resorts, a. s. (TMR) sú top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní alebo si prenajíma a prevádzkuje atraktívne horské strediská, zábavné parky, golfové rezorty, reštauračné zariadenia, športové služby, obchody a hotely.

V Nízkych Tatrách vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Grand Jasná, Hotel Tri Studničky, Chalets Jasná Collection, Hotel Srdiečko, Hotel Pošta a Hotel Rotunda. Zároveň je vlastníkom Aquaparku Tatralandia, najväčšieho slovenského aquaparku so zábavnými a ubytovacími kapacitami.

TMR ďalej vlastní a prevádzkuje stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica a Starý Smokovec; lokalitu Štrbské Pleso spoluprevádzkuje. Vlastní tiež hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec, Hotel FIS Štrbské Pleso a Noc na Lomnickom štíte.

V Rakúsku skupina vlastní a prevádzkuje alpské stredisko na ľadovci Mölltaler Gletscher a jej sesterské stredisko Ankogel Mallnitz.

V ČR nepriamo vlastní minoritný podiel v spoločnosti Melida, a. s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn. TMR si tiež prenajíma a prevádzkuje český lyžiarsky areál Ještěd, Golf & Ski Resort Ostravice a prenajíma si Kaskáda Golf Rezort Brno, kde zastrešuje prevádzku hotela, reštaurácie a kongresového centra.

V Poľsku spoločnosť vlastní a prevádzkuje horské stredisko Szczyrk Mountain Resort a  Legendiu – Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko).

V rámci realitných projektov sa skupina prevažne orientuje na rozvoj, budovanie a predaj apartmánov a komerčných priestorov a prenájom hotelov v rezortoch TMR.

Do konca finančného roka 2018 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR cca. 350 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.

Marián Galajda, Tatry mountain resorts a. s.

 

Mohlo by vás zaujímať: 

Hotely očakávajú menej ako polovičné ročné tržby

TMR bude spravovať golfový areál na severnej Morave a postaví tam hotel

V tatranských osadách pokračujú v záchrane kultúrnych pamiatok

TMR začalo prevádzkovať český skiareál Ještěd

TMR prebudujú poľské stredisko Szczyrk investíciou 60 mil. €

Na streche hotela FIS začali chovať včely – žiadalo by sa viac takých hotelov!

Parlament schválil zákony na podporu cestovného ruchu

 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo