VIDEO: Vírusy, vakcíny, imunita, epidémie – ako sa naše telo bráni pred útokmi; čo mu pomáha či škodí

Autor CVTI SR apríl 2020 -
RNDr. Tatiana Betáková, DrSc. počas prednášky RNDr. Tatiana Betáková, DrSc. počas prednášky Youtube

Prinášame popularizačnú prednášku Dr. Tatiany Betákovej z Virologického ústavu SAV, ktorú sprostredkovalo Centrum vedecko-technických informácií SR.

Vírusy sú maličké zaujímavé „stvorenia“, ktoré nedokážu existovať bez živej bunky. Na svoje množenie a šírenie potrebujú hostiteľa, ktorému sa však dokážu nepekne odmeniť.  Spôsobujú rôzne závažné ochorenia a neraz svojho hostiteľa aj zabijú.

Napríklad vírus chrípky dokáže pri pandémii nainfikovať ročne niekoľko sto miliónov ľudí, z toho milióny skončia v nemocnici a niekoľko stotisíc zomrie.

Lieky majú limity, potrebné sú vakcíny

Lieky, ktoré by vedeli úplne zastaviť množenie vírusu v bunkách a napraviť škody, ktoré vírus v ľudskom tele spôsobil, neexistujú. Proti niektorým vírusom boli vyvinuté tzv. antivirotiká, ale ich účinnosť je limitovaná.

Najlepšia vec, čo proti vírusom máme, sú vakcíny. Vakcíny pripravujú telo na boj proti vírusom. Čím lepšia je vakcína a imunitný systém, tým lepšie je organizmus chránený.

Prednáška doktorky Betákovej

RNDr. Tatiana Betáková, DrSc. pôsobí v Biomedicínskom centre SAV na Virologickom ústave a prednáša aj na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, na Katedre mikrobiológie  a virológie.

Získala cenu SAV za popularizáciu vedy za súbor publikácií a mediálnych prezentácií „Chrípka – celosvetový problém.“ Je autorkou množstva publikácii v odborných časopisoch, skrípt a monografií. V súčasnosti sa venuje základnému výskumu vírusov chrípky.

V prednáške uverejnenej 21. apríla 2020 Dr. Betáková populárnym štýlom o. i. objasňuje , čo je to vlastne vírus, aký je rozdiel medzi vírusovým a bakteriálnym ochorením, ako sa vírusy šíria, a ako sa dokážu meniť.

Vysvetľuje rozdiel medzi vírusmi chrípky, osýpok, mumpsu, rubeoly, poliovírusom a koronavírusom, a popisuje ochorenia, ktoré spôsobujú.

Záujemcovia sa z videa dozvedia, ako sa pripravujú vakcíny, na čo všetko musia vedci myslieť a čo musia otestovať v laboratóriu a potom aj na dobrovoľníkoch, kým vakcínu schvália a dostane sa do lekárne.

vakcinácia

O prednášajúcej a vedeckom centre

Prednášajúca RNDr. Tatiana Betáková, DrSc. bola počas svoje kariéry hlavnou riešiteľkou viacerých projektov na Slovensku a dvoch zahraničných projektov. Išlo o projekty od Royal Society a Welcome trust, ako aj ESF projekt, dva APVV a šesť VEGA projektov. Je členkou komisie pre doktorandské štúdium a stálej komisie pre obhajoby doktorských dizertačných prác v odbore virológie.

V rámci svojho aktuálneho zamerania vo výskume vírusov chrípky študuje Dr. Betáková najmä vrodenú imunitnú odpoveď na chrípkovú infekciu. Zameriava sa pritom na signalizačné dráhy a úlohy cytokínov v imunitnej odpovedi na chrípkovú infekciu.

Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky (CVTI SR), ktoré zorganizovalo prednášku,  je národné informačné centrum pre vedu, techniku, inovácie a vzdelávanie a zároveň vedecká knižnica.

CVTI SR

 

Mohlo by vás zaujímať:

COVID-19: potenciálne lieky a vakcíny podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv

Štúdia: Kde najviac využívajú hydroxychlorochín a kto má nárok na pľúcny ventilátor

Vývoj nákazy a opatrení proti nej v 20 krajinách

Ako bratislavskí epidemiológovia a medici bojujú s koronavírusom

Vylepšená pľúcna ventilácia vyvinutá v Košiciach umožní zachrániť viac chorých na Covid-19

Na koronavíruse je najnebezpečnejšia inkubačná doba, zhodli sa v RTVS odborníci

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo